Gouda dla nas, to przede wszystkim gatunek twardego sera, a właśnie gouda pochodzi z Goudy,
miasta w zachodniej Holandii. W każdy czwartek rano na rynku zbierają się producenci sera i w strojach
ludowych handlują dużymi żółtymi krążkami, tak dzieje się od wieków. Sama produkcja sera nie odbywa się w mieście, ale zawsze władze miasta dbały o jakość sprzedawanego sera, a na wadze miejskiej odbywało
się jego ważenie. Własnie dlatego ser nosi nazwę miasta Gouda. Na dolnym środkowym zdjęciu widać
rozstawione stragany wokół zabytkowego ratusza, a po lewej stronie w tle za prezentującymi swoje wyroby
Holendrami widać budynek wagi miejskiej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCjkhMiUl4qTVwpBlTNiwmZ8Leg-nFv5aWNBXYylrbTVBhfBukqGl0zXrK4POI0GH0cYo38Wix9-mhFzBYm-kIGhfwlc7cls6sH7tMFHRIzXa6CpC8BbVvilY7iPJ_XUle8zQNGHakAS6l/s640/gouda.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiH9fg6i38DNJPHEOzzYGqBGTP9WT-cKaZDHoVkgitANidwh7gbRjFgA9zOp_lGLFJXpDUCufGT5njIwZhIqGS_nyEG9-vaypOf3hytTeGfBdzkKDz4SjFnkAowSXVZvDG5TPL6lHImRWEW/s200/gouda_znaczek.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz